štvrtok 8. septembra 2011

Výzva suite prešporskej ...

Tak priatelia - kaviarenskí povaľači, milovníci tejto žírnej tekutiny. Leto sa nám pominulo jak brazílske pomaranče v Kauflande po nájazde dôchodcov a prichádza nám zatiaľ príjemná babioletná atmosféra, ktorú aj tak nahradí pľuhavá, šedivá, vlhká, pod kožu lezúca, smogová, smutná, depresívna blá blá blá ...jeseň. Vyvstávala otázka, čo s takouto víziou budúcnosti. Okrem toho, že si budeme svedomito plniť naše pracovnoškolsé povinnosti a iné nutnosti. Ovplyvnený mnohými okolnosťami, dobrým vkusom a stretnutiami s kvalitnými ľuďmi dospel som k zaujímavej myšlienke a stávam sa jej otcom a k spoluotcovstvu pozývam aj Peťa M. (keďže stál pri jej zrode). Vy ostatní sa môžete podieľať svojou prítomnosťou na jej utváraní. Ale späť k veci: Po viacerích debatách a úvahách dospel som ku krásnej myšlienke. Týmto si dovoľujem vyhlásiť "Bratislavskú kaviarenskú jeseň"!!! Nejde o žiadnu buržoáznu, pobehajskú kratochvíľu znudenej prešporskej suity akoby sa na prvý zjav mohla javiť. Týmto dňom 8.9. 2011 zahajujem empirický výskum o tom kde mi/nám najlepšie chutí káva. Predstavujem si to takto:
- postupne budeme obchádzať bratislavské kaviarne a opájať sa tým krásne temným mokom
- vyhradzujem si (ako otec myšlienky) právo výberu. To samozrejme neznamená, že nemôžete fungovať ako poradný orgán.
- o všetkom si budem viesť svedomité záznamy (značka, či chutilo nechutilo, atmosféra, s kým som bol a pod...) Ak máte niekto nejaký pekný a skladný notes hodný tejto ustanovizne rád sa nechám obdarovať. Ak nie kúpim si :)
- zavedieme podrobnú mapku výskytu (mapku už mám)
- nesmie chýbať vaša nenahraditeľná a milá spoločnosť na ktorú sa už teraz teším
- povolené sú len prudko intelektuálne debaty (ako onoho času dnes na Obchodnej ulici v už spomínanom St. Germain vďaka Baltazarovi a Peťovi)

Toľko k pravidlám. Myšlienka skrsla dnes po príjemnom podvečere v St. Germain paradoxne po šálke zeleného čaju a družnej debate. S Peťom sme sa na Zochovej čakajúc na 83 zhodli, že aj napriek tomu sa to za začiatok považovať dá. A tak sa už teraz teším ako spolu preplávame tieto nepoznané zákutia bratislavské a stanú sa z nás efébi na poli pita kávy. Učiníme zadosť našim chuťovým pohárikom a ešte viac upevním naše priateľstvá. A aby som nejak uťal túto patetickú niť prikladám už len dnešné múdro s ktorým dnes prišiel Baltazár, netušiac ako sa nakoniec kontextovo hodí do tejto mojej malej výzvy:

Si amicius mingit, minge, ut mingere finge.
Ak priaťeľ ští, šti! Alebo predstieraj,že štíš.

A v duchu tejto myšlienky poďme spoločne do toho :)